[SmartHome] H1 deel 1: slim huis - intro

Door i-chat op donderdag 20 januari 2022 13:37 - Reacties (6)
Categorie: Smart Home, Views: 3.441

Welkom:
Één keer in de zoveel tijd gebeurt er zoiets, dan ben je al een hele tijd bezig in je hoofd druk met het bedenken hoe je een bepaald probleem op zou kunnen lossen, hoe je iets gedaan zou kunnen krijgen of simpelweg wat je graag zou willen. Een van die onderwerpen waar ik al een hele tijd over nadenken is smart home. Je eerste reactie is er vast eentje in de aard van: 'ja wie niet' of 'weer zoëentje die over HomeAssistant moet schrijven'. en kort gezegd heb je daar ook gewoon gelijk in dit wordt 'wéér zo'n blog. Of toch niet helemaal?

Aanleiding: POOOF I broke it!
Tot voor kort bestond mijn smarthome uit wel geteld vier smart lampen van Philips en een Hub, eerst gekoppeld via google en na de aanschaf van een iPhone via homekit. Op een zekere dag was ik met een aantal kabels aan het worstelen en trok ik de stekkers van onder andere mijn Philips Hue bridge los, raakte de boel een beetje in de knoop (en dat gebeurt altijd als je geen tijd hebt om het netjes op te lossen) er waren dus ook wat andere kabels losgeraakt, Ongeduldig als ik was prikte ik snel alle kabels er weer in en ……. Poef daar ging de hue bridge…. In mijn haast en irritatie had ik twee kabels verwisseld en mn hue brigde van te veel prik voorzien. Al snel kwam ik erachter dat "hey siri doe het licht aan' slechts als antwoord kreeg dat ze 'tot haar spijt mijn lampen tijdelijk niet kon bereiken'.

Dit was een mooi moment om alles eens te heroverwegen
Ergens in de eerste helft van dit jaar hoop ik met mijn nieuwe liefde te gaan samenwonen en een leuk huisje op te knappen EN met zo min mogelijk moeite een beetje slimmer te maken.

Doel: van dit blog en dit project
Als er genoeg interesse in is dan wil in dit blog een samenvatting maken van wat ik doe, welke tutorials en informatie voor mij het beste hebben gewerkt, dat betekent dus dat ik niet persé hele eigen tutorials ga beschrijven of enorm veel eigen screenshots ga posten.

Mijn uitgangspunt zal zijn dat het meeste inmiddels al bekend moet zijn, dat sommige informatie mogelijk hier en daar wat achterhaald begint te raken en dat 'het internet' soms heel tegenstrijdige dingen kan adviseren. Bovendien zijn veel forumposts en tutorials in het Engels geschreven en ik snap dat niet iedereen daar altijd mee uit de voeten zal kunnen. waar nodig zal ik dus dingen vertalen of in ieder geval samenvatten. Ook ben ik veelvuldig tegengekomen dat heel veel van de meest behulpzame posts gericht zijn op de engelse of amerkaanse gebruikers. Dingen die daar normaal of nuttig zijn, kunnen dat hier soms niet zijn, of ze kunnen soms gewoon niet werken omdat men hier andere instellingen nodig heeft. In dergelijke gevallen zal ik mijn bron (met verwijzing) vermelden. en aangeven welke wijzigingen voor mij noodzakelijk of nuttig waren.


Bovendien ben ik niet super rijk en ook niet bereid ongelofelijk veel te investeren in een 'perfect of ideaal' systeem, daar heb ik het geduld, het geld EN de tijd niet voor.

De belangrijkste eisen zijn voor mij dan ook dat het:
-> zo simpel en goedkoop mogelijk moet,
-> dat het ook voor non-tweakers een beetje realistisch moet zijn
-> en vooral ook dat het systeem straks heel onderhoudsarm wordt.

Disclaimer:
Laten we voorop stellen dat ik geen professional ben in smarthome en dat eigenlijk ook niet wil worden
Hopelijk houden jullie daar rekening mee in de reacties.
Dit moet een leuk projectje blijver voor mij en iedereen die in hetzelfde schuitje zit.
In deze reeks verschenen:
Introductie in het onderwerp:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Waarom ik slimme verlichting wil


Achtergrond informatie:
Deel 3: verschillende lampen: tradfi, hue en tuya - een korte vergelijking.
Deel ?: schema’s; managed dashboard en/of zelf proberen - een overview
Deel ?: hey Siri (of wie dan ook) mag het licht aan? - wie gaat mijn huis besturen.
Deel ?: De zoektocht naar smartspeakers en/of andere bedienings-opties.


Instellingen, setup, en issues.
Deel ?: setup guides
Deel ?: tuya lampen koppelen
Deel ?: Na het koppelen van lampen,
Deel ?: installeer je eigen siri

Volgende: [SmartHome] H1 deel 2:  Waarom slim licht? 20-01 [SmartHome] H1 deel 2: Waarom slim licht?

Reacties


Door Tweakers user Jogai, donderdag 20 januari 2022 13:55

Aangezien je ook kostenbewust bent zou ik het leuk vinden als je ook af en toe een kostentoelichting hebt wat je meerprijs dan is, en een eventuele besparing.

Waarom is deel 1 in 2 stukken? Gewoon doortellen is toch net zo logisch?

Door Tweakers user i-chat, donderdag 20 januari 2022 15:09

Jogai schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 13:55:
Aangezien je ook kostenbewust bent zou ik het leuk vinden als je ook af en toe een kostentoelichting hebt wat je meerprijs dan is, en een eventuele besparing.
als je bedoelt of/hoe ik stroom ga besparen, dat zou betekenen dat ik m'n meter moet gaan uitlezen, voor nu is dat nog niet aan de orde omdat mijn huisbaas de rekening betaalt, maar in de toekomst zeker te doen, ik weet alleen niet of dat in de scope ligt van dit blog en mijn skills.
Waarom is deel 1 in 2 stukken? Gewoon doortellen is toch net zo logisch?
- omdat ik de blogs op 2 verschillende dagen heb geschreven - en alleen de publicatiedatum op vandaag heb gezet ivm met tijd om te reageren. bovendien wil ik ook gewoon dat stukken tekst een beetje leesbaar blijven - en dus niet al te lang..
Als ik nu kijk naar Deel 2 (over lampen en de merken waar ik tot nu toe mee gespeeld heb), kan het best zijn dat ik dat ook in meerdere delen 'moet' knippen. bovendien kan ik later nog dingen toevoegen aan deel 1 als er zaken relevant worden om aan de introductie toe te voegen. wellicht bepaalde motiveringen ... in hoop op deze manier vooral een duidelijk verhaal te kunnen neerzetten waarbij mensen als het ware kunnen bladeren. zonder dat ik posts later moet gaan editen ofzo.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 januari 2022 15:12]


Door Tweakers user Jogai, vrijdag 21 januari 2022 08:49

Snap dat je geen metingen bijhoudt, maar ik doelde meer op aanschaf, bv de meerprijs tov domme verlichting, en het verschil in wattage en gebruik. Ik kan me voorstellen dat je bij slimme verlichting meer apparatuur hebt waardoor er meer energie gebruikt wordt, maar bijvoorbeeld door automatisch schakelen dat de te verwachten branduren juist dalen. Dus ook meer theoretisch dan in de praktijk, want iedere lezer zal in de praktijk toch afwijken van jouw situatie.

Wbt nummering; "you do you". Ik snap dat je je scrhijfsels in stukken hakt, maar ik zou gewoon opvolgend nummeren. part 2 kan je net zo goed deel 2 noemen, maar soit. (Buitenom dat 'part' een vertaling is van 'deel' waardoor het nog verwarrend wordt ook)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 21 januari 2022 09:58

@ogai,

Naar aanleiding van je opmerkingen heb ik de indeling en de titels een beetje aangepast om meer duidelijkheid te scheppen over hoe de indeling in zijn werk zou moeten gaan, ik heb daarom 'hoofdstukken' geïntroduceerd.

De reden waarom ik niet alleen maar wilde nummeren als. deel 1, 2, 3, 4 etc. is omdat ik nog niet weet welk stuk van het verhaal ik wanneer ga schrijven, ik heb momenteel bijvooreeld de tuya koppeling al werkend gekregen, maar ik heb het verhaal over welke lampen ik zou willen kiezen nog niet geschreven. ik wil niet in de situatie komen waarbij de volgorde van posts een chaos wordt. warrbij je bijvoor eerst een lamp koppelt, daarna past kiest welke lamp je koopt, en dan pas kiest tusen hassIO of domotics. op deze manier hoop ik dat ik wat vrijer ben in de volgorde van schrijven zonder dat het uiteindelijk een onlogisch verhaal hoeft te worden. als je het later pas begint te lezen.

in ieder geval dank voor je reacties.


maar om je vast een voorproefje te geven, bepaalde merken lampen (ik noem bijvoorbeeld philllips hue), zijn echt vele malen duurder dan domme lampen. - maar zoals ik in m'n 2e posts al schreef, gaat het in mijn geval niet zozeer om het besparen van geld, maar vooral om het beperken van kosten, ik kies voor slimme lampen omdat de lichtkwaliteit voor mijn ogen beter wordt, enige mate van automatisering is vooral fijn als het kan, ik hoop tzt in ons nieuwe huis bijvoorbeeld per kamer / per radiator te kunnen schakelen, maar dat is eigenlijk alleen maar creature comfort. het is nu eenmaal heel makkelijk om een thermometor op te hangen en in te stellen dat op je slaapkamer snachts de temperatuur hooguit een graad of 15 a 16 mag zijn (om goed te slapen) terwijl het overdag juist liever 19 of 20 graden is in heel je huis- dan kun je natuurlijk elke avond je radiatorkraan een stukje dicht draaien en smorgens weer open. maar het kan ook automagisch en die kranen zijn ook helemaal niet zo duur meer. - dus als ik dan rond een uur of 7 a 8 de radiator laat dichtgaan is het tegen de tijd dat we gaan slapen wel wat koeler, en kan die een uurtje voor we wakker worden vast weer op gaan warmen zodat je sochtends niet in een ijskoude kamer uit bed moet.
Evengoed wil ik tzt proberen om de helderheid en kleurtemperatuur van de lampen een beetje te laten mee-veranderen met de natuurlijke kleur van het daglicht. hopende dat dat natuurlijker aanvoelt voor je ogen en dus minder vermoeiend zou zijn. dat zijn dingen die je met domme lampen en domme radiators niet kunt, maar die tegelijk ook geen mega-investeringen hoeven zijn.

als ik dan kijk naar het prijsverschil tussen verschillende slimme lampen dan zie je dat sommige merken weliswaar misschien iets minder van kwaliteit kunnen zijn maar dat de prijsverschillen ook enorm zijn. Dan hoor je hier en daar verhalen over cloud-gestuurde lampen zoals die van tuya waarvan je je misschien wel achter de oren zou moeten krabben - ik denk dat iedereen zich wel een doomscenario kan indenken waarbij een hacker via een smarthome account kan achterhalen wanneer iemand wél of níet thuis is en zo zijn inbrekervriendjes kan inlichten. Misschien weet ie dan ook gelijk waar de grootste tv's en de mooiste sonos speakers te halen zijn. Anderzijds, zit ik er ook niet o te wachten om 20 a 25 euro per lamp (bol) meer te betalen - het bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat een beetje kortsluiting of een rare piek in het stroomnet al mijn lampen liet doorbranden waardoor deze hun geadverteerde levensduur bij lange na niet haalde. dan is de pijn groot als je 20+ euro per lamp extra hebt betaald. maar hier ga ik in een volgend deel nog wel wat dieper op in.

Door Tweakers user Jogai, dinsdag 25 januari 2022 22:16

Top! Met deze toelichting is je blog nog interessanter geworden. Ik heb geen oogproblemen, maar voor de rest spreken je oplossingen mij wel aan.

gaat het in mijn geval niet zozeer om het besparen van geld, maar vooral om het beperken van kosten

Mooie zin!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 januari 2022 22:17]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 26 januari 2022 11:58

@Jogai, Na het schrijven van deel 3- kwam ik er toch achter dat je echt wel een punt hebt en dat referen naar eerdere post lastig kan zijn als ze niet heel duidelijk of begrijpelijk genummerd zijn, ik heb daarom besloten om wél gewoon door te hummeren, dus de post die straks online komt is deel 3. - maar tegelijk blijf ik ze indelen onder kopjes (hoofdstukken) - om zo te rangschikken naar thema, doel en kennisniveau.

Dank voor je vele inhoudelijke reacties.

Reageren is niet meer mogelijk