[SmartHome] H1 deel 2: Waarom slim licht?

Door i-chat op donderdag 20 januari 2022 13:37 - Reacties (1)
Categorie: Smart Home, Views: 2.638

Introductie: Waarom slimme lampen.Laten we maar gewoon met de deur in huis vallen, das misschien wel zo duidelijk.
Toen ik net 18 werd en mezelf inschreef bij de lokale huurstichting, droomde ik net als vermoedelijk zo velen over mijn eerste eigen woning. In mijn geval (dag)droomde ik overigens niet over de vraag of het een rijtjeshuis zou worden of een luxe villa, of een penthouse in hartje Amsterdam.
Nee ik vroeg me meer af hoe ik met het magere loontje dat ik verdiende een leuk eigen huisje zou inrichten naar de noden die ik had.
Laat me daarbij vertellen dat ik behoorlijk slecht (Half blind zouden sommigen zeggen) zie, en dat goede verlichting echt een absolute must is. Zonder al te veel in te gaan op details komt het erop neer dat ik erg snel hoofdpijn krijg wanneer een ruimte niet 'goed' is verlicht. Het grote probleem daarbij is echter dat 'goed' nogal situatie-afhankelijk is en per dag (of soms per uur) kan verschillen.

• Wanneer ik wil kunnen lezen of koken of wanneer ik probeer te zien of de vloer ook echt schoon is na het stofzuigen, heb ik behoefde aan veel (>700lm) hel wit (>5000k) licht, met een zo gelijk mogelijke spreiding en zo min mogelijk schaduw.

• Wanneer ik achter de pc zit, en voor langere tijd kantoorwerk doe. heb ik het liefst wat minder 500~700lm @ 4000~4500K

• En zo zijn er nog veel meer scenario's te bedenken van uitrusten als ik heel erg moe ben, wanneer ik teveel inspanning heb gehad en mijn ogen écht pijn gaan doen of gewoon wanneer ik samen met mijn vriendin gezellig thuis zit, ...

Belangrijke factor in dit alles is dat ik heel erg slecht tegen schaduwvorming kan, dus ook wanneer ik het licht dim naar bijv 50lm heb ik het liefste nog steeds egale verlichting in huis.

Goed terug naar mijn 18e verjaardag, en de vraag hoe ik op mezelf zou kunnen wonen als ik dit soort eisen aan de verlichting in mijn huis zou moeten stellen. Bedenk je daarbij dat toen ik 18 werd in 2001, dingen als smarthome, en dimbaar (of van kleur veranderend licht) echt nog 'van de toekomst waren. Of althans, dat ze zo duur waren dat je er jaren voor moest sparen én een subsidie voor kon/moest aanvragen.

Het probleem daarbij was dat je niet zo maar in elk huis even een dimmer op de muur kon schroeven, dat dimbare halogeen licht voor mij geen optie was, en dat dimbare tl-verlichting zodanig boven mijn budget lag dat ik daar alleen maar van kon dromen.

Totdat we ineens allerlei smartlighting kregen, Philips Hue, was denk ik de eerste keer dat ik ervan hoorde ergens rond 2013 of 14, maar was toen apple-exclusief een daar was dus geen geld voor, bovendien vreesde ik dat ledlampen niet helder genoeg zouden kunnen en deze lampen dus onnodig duur en weinig behulpzaam zouden zijn.
Maar toen Ikea ergens rond 2017 ermee kwam was het zeker. ik moest en zou het NU hebben. dus de dag nadat ik het artiekel van tweakers had gelezen zou ik er gelijk een paar gaan halen. Geen draden meer in de muur of hele complexe en dure dimmers, geen trafo's maar gewoon bol erin en de controller aan de muur plakken. recht onder de aan-uit-knop waar ik een sticker met <niet uitzetten> op had geplakt.

Ikea lampen waren in het begin echter niet super handig, ik had dan wel geen hub, maar de gekoppelde losse zenders waren
• Snel leeg
• Redelijk onbetrouwbaar
• Kapot voor je het wist.

Na een paar maanden was ik er wel klaar mee en kocht ik de Phillips Hue starter set, met een paar dimbare bollen, een controller, en natuurlijk de bridge. Om die dan vervolgens aan Google Assistant, en later aan Siri te koppelen.

En zo eindigen we met deel 1:

In deze reeks verschenen:
Introductie in het onderwerp:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Waarom ik slimme verlichting wil


Achtergrond informatie:
Deel 3: verschillende lampen: tradfi, hue en tuya - een korte vergelijking.
Deel ?: schema’s; managed dashboard en/of zelf proberen - een overview
Deel ?: hey Siri (of wie dan ook) mag het licht aan? - wie gaat mijn huis besturen.
Deel ?: De zoektocht naar smartspeakers en/of andere bedienings-opties.


Instellingen, setup, en issues.
Deel ?: setup guides
Deel ?: tuya lampen koppelen
Deel ?: Na het koppelen van lampen,
Deel ?: installeer je eigen siri

Volgende: [SmartHome] H2 Deel 3: Over lampen (Hue, Tradfri en Tuya) 26-01 [SmartHome] H2 Deel 3: Over lampen (Hue, Tradfri en Tuya)
Volgende: [SmartHome]  H1 deel 1: slim huis - intro 20-01 [SmartHome] H1 deel 1: slim huis - intro

Reacties


Door Tweakers user Snuffel, donderdag 27 januari 2022 12:27

Ik zou toch echt gaan nadenken om HomeAssistant je lampen te laten reguleren.
Naast dat je bepaalde zaken automatisch kan laten verlopen is het hebben van adaptive lighting wel heel interessant, en dat is in te stellen per lamp/groep lampen/zones whatever in HomeAssistant.

Reageren is niet meer mogelijk