[SmartHome] H2 Deel 3: Over lampen (Hue, Tradfri en Tuya)

Door i-chat op woensdag 26 januari 2022 13:37 - Reacties (9)
Categorie: Smart Home, Views: 2.684

Introductie
Zoals ik in mijn vorige post schreef, is deze hele serie een introductie in smart home. en laat de keuze voor licht nu juist dé reden zijn om überhaupt in dit onderwerp te duiken. Met deze post wil ik een beginnetje maken in de richting van de te kopen lampen en de reden waarom bepaalde lampen niet- of juist wél passen in een toekomstig lichtplan voor onze nieuwe woning. Er zijn daarbij voor mij 3 belangrijke criteria:
• Ten eerste: De initiële kosten én de kosten van 'onderhoud'
Wat gaat het kosten om het systeem in werking te nemen en hoeveel/hoevaak mag ik verwachten dat bollen stuk gaan, (niet alleen branduren maar bijvoorbeeld ook gevoeligheid van electronica). helaas zal wel snel blijken dat ik geen flauw idee heb hoe ik hier een betrouwbare keuze in kan maken.
• Ten tweede: De eenvoud van de oplossing
hoe eenvoudiger de setup, hoe liever het me is, ik heb geen zin om er constant aan te prutsen of hobbyen.
• Maar boven alles: De absolute 'subjectieve' kwaliteit van het licht
Hoe goed een lamp op papier ook moge lijken, als mijn ogen er bijvoorbeeld van gaan tranen, of als ik er bepaalde dingen slechter door ga zien dan is het slecht licht (voor mij), hoe kwalitatief, betrouwbaar of consistent lampen ook moge zijn, of hoe raar een keuze voor anderen ook zou kunnen lijken, de belangrijkste factoor boven alles is dat het licht er is om te zorgen dat ik zo goed mogelijk kan zien wat ik doe. Hier heb ik in deel 2 van de introductie al iets over geschreven.


Keuze mogelijkheid 1: Ikea Tradfri.
Een aantal jaar geleden kwamen onze Zweedse vrienden ineens met iets 'nieuws' op de markt.
Tradfri wat voor zover mij bekend de eerste keer dat ik in aanraking kwam met het begrip 'bepaalbare' slimme (en dimbare) led-lampen. Voor die tijd was er weliswaar Philips HUE maar dat was voor zover ik wist alleen voor mensen met een iPhone en bovendien veel te duur.

Een behoorlijk groot voordeel (dacht ik) van deze lampen was dat ze zowel met een Bridge (of hub) als met losse afstandsbedieningen te bedienen waren. Je kon dus eenvoudig beginnen met een paar bollen en een enkele afstandsbediening om zo te zien of het wel zo werken voor je ging investeren in een hub en wellicht nóg meer lampen. Helaas bleken de eerste generatie afstandsbedieningen echt ongelofelijk brak. en was de mijne letterlijk na een paar maanden al stuk. Bovendien kwam het ook regelmatig voor dat ik die lichtknoppen opnieuw met de bollen moest pairen. ook nadat ik tot 2 maal toe de batterijen had vervangen.

Ik heb begrepen dat deze problemen later zijn opgelost door een nieuwe afstandsbediening op de markt te brengen. maar tegen die tijd had ik mijn lampen al vervangen voor Philips hue. Helaas heb ik om deze reden ook geen echte ervaring met de Tradfri hub en hoe goed deze werkt. dus jullie mening over dit systeem in combinatie met de hub is zeker welkom in de comments. Het zijn namelijk, zeker in vergelijking met de lampen van Phillips behoorlijk goed geprijsde alternatieven met een flinke lichtopbrengst zoals in het plaat hieronder.

bol van 1050lm voor slechts €10 per stuk (of 15 inclusief draadloze lichtknop)

Er kleeft voor mij alleen één groot nadeel aan deze lampen. ze zijn niet naadloos (of zelfs niet in voldoende stappen), in kleurtemperatuur verstelbaar. Dat de witte kleur voldoende koud is wil ik nog wel geloven maar hoe het met de andere twee settings staat durf ik niet te zeggen. Bovendien mer ik dat ik best redelijk vaak zit te spelen met het aanpassen van juist de kleurtemperatuur al naar gelang het tijdstip, het weer buiten, hoe moe ik ben of ongeacht welke andere kutsmoes euh reden. Daarom valt deze lamp voor mij waarschijnlijk af. Maar dat wil niet zeggen dat dat voor anderen ook zou moeten gelden.

voordelen
• met maar 10 euro per bol bijna de helt goedkoper dan lampen van Philips.
• ook de Tradfri hub is stukken goedkoper dan die van Phillips.
• doordat je gebruik maakt van een lokale hub heb je geen internet nodig om deze lampen aan te sturen.
• Deze lampen zijn volgens de fora goed compatible met bijvoorbeeld Home Assistant. zowel via hun eigen Tradfri hub als via een Cornbee stick. en de deCONZ-addon in HASS
Nadeel
• Maar 3 beschikbare kleuren.


Keuze mogelijkheid 2: Phillips Hue.
Ik denk niet dat de tweede keuzemogelijkheid echt heel veel uitleg nodig heeft. Phillips Hue is wat het is. Het is een stabiel merk met vrij behoorlijke support. Door het gekozen zigbee protocol van aansturen heeft het eigenlijk alle voordelen die Tradfri ook heeft. Ook de keuze uit lampen is wat groter. er zijn meer verschillende soorten bollen, met meer verschillende fittings lichtopbrengsten en ze zijn doorgaans wat nauwkeuriger af te stellen.
Maar als je deze lampen in één woord zou moeten omschrijven dan worden woorden als 'goed' en 'kwaliteit' helaas ernstig overschaduwd door het woord: 'duur'
Waar je bij Ikea nog zo'n respectievelijk 10 - 15 per bol en 35 voor de hub zou betalen is dat bij Phillips al snel. zo'n 20 tot 40 per bol en 55 voor de hub.
Wat je daar dan voor terugkrijgt is:
• Een stukje meer meer licht: 1600ml
• Meer controle over de kleurtemperatuur
• Geen gezeur met lichtknoppen die het ineens niet meer doen.
• In combi met Phillips hub, wat meer controle over je verlichting en wat slimmere features.
• minder last van overgewicht in je portemonnee ;)
Ik wil daarbij best geloven dat deze bollen ook een stukje beter van kwaliteit zijn dan de anderen, maar ik vraag me oprecht af op er mensen zijn die de bollen al zo lang in gebruik hebben dat ze kunnen zeggen dat deze inderdaad zo'n 2x (als ik op de prijs af moet gaan) langer meegaan dan bijvoorbeeld bollen van Ikea.Keuze mogelijkheid 3: Rommel van de Action (of toch niet?)
Wie mij +/- een half jaar geleden zou hebben gezegd "Joh i-chat ze verkopen dat spul óók bij de Action", zou ik vierkant hebben uitgelachen. We weten immers allemaal dat 'hypermoderne tech uit de supermarkt' ongeveer even betrouwbaar is als dat horloge van de kermis, meestal is het al stuk voordat je ermee door je eigen voordeur stapt.
Dit keer was de situatie alleen nét dat beetje anders. Ik had immers net mijn Hue Bridge gesloopt, mijn dimmer kon alleen maar dimmen (en dus niet van kleur veranderen), en het was nét voor kerst met alle covid-gedonder er nog bovenop. Kortom: ik zat (een beetje) zonder licht, een nieuwe bridge was 50+ euro en alleen god wist wanneer die dan precies zou worden bezorgd als ik hem zou bestellen. En toen dacht ik ineens weer aan die troep van de Action. Toevallig waren juist die White and Ambiance lampen in de aanbieding en kocht ik ze dus voor zo'n 7 euro per stuk. Aangezien ik deze lampen momenteel op 3 plaatsen gebruik, in de keuken, woonkamer en boven mijn bureau, was de keuze dus: +/- 25 voor 3 bollen, en dan later wel zien wanneer ik de Hue hub zou bestellen, en de bollen vandaag in huis hebben via click n collect, OF op zoek gaan naar de die webwinkel die nog een beetje snel kon leveren en hopen dat het goed gaat en ik snel weer licht heb.
Omdat m'n kerstinkopen toch al duur waren, en ik geen behoefte had aan wachten, besloot ik 'tijdelijk' dan maar deze lampen te proberen.
Tot mijn grote verbazing (op basis van ongeveer anderhalve maand) lijken deze bollen prima in orde te zijn.
Voordelen:
• Het koppelen met de App gaat snel en eenvoudig,
• De bediening in de ap ziet er misschien niet zo lekker uit, maar hij werkt goed genoeg.
• De lampen zijn nagenoeg traploos in helderheid én in kleurtemperatuur in te stellen (al gaat dat via de lichtschakelaar minder lekker en veel onnauwkeuriger dan via de app).
Nadelen:
• Een account via de cloud is vereist, geen internet *kan* betekenen dat je lampen minder goed of niet werken.
• Tuya is een chinees bedrijf, volgens de verschillende websites van lidl en action die deze lampen beiden verkopen gaat de verwerking via EU-based servers en is dus onderhevig aan EU-Privacyrecht maar velen zullen hier toch huiverig van zijn.

Maar goed, Tuya zou niet in dit rijtje passen als het geen volwaardig, in Home Assistant te integreren oplossingen zou bieden maar over DIE puzzel schrijf ik in een volgende blog. Dat verdient namelijk een blogpost op zichzelf, eventueel ook voorzien van wat plaatjes en een korte HowTo. Wel kan ik vast verklappen dat dat verhaal over die EU-based servers lijkt te kloppen want bij het koppelen van Home Assistant moet je inderdaad koppelen met een EU-based server om je HA met de Tuya-cloud en dus je lampen te verbinden.


In deze reeks verschenen:
Introductie in het onderwerp:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Waarom ik slimme verlichting wil


Achtergrond informatie:
Deel 3: verschillende lampen: tradfi, hue en tuya - een korte vergelijking.
Deel ?: schema’s; managed dashboard en/of zelf proberen - een overview
Deel ?: hey Siri (of wie dan ook) mag het licht aan? - wie gaat mijn huis besturen.
Deel ?: De zoektocht naar smartspeakers en/of andere bedienings-opties.


Instellingen, setup, en issues.
Deel ?: setup guides
Deel ?: tuya lampen koppelen
Deel ?: Na het koppelen van lampen,
Deel ?: installeer je eigen siri

Volgende: [SmartHome] H1 deel 2:  Waarom slim licht? 20-01 [SmartHome] H1 deel 2: Waarom slim licht?

Reacties


Door Tweakers user Tim_bots, woensdag 26 januari 2022 14:07

Een opmerking bij de Tradfri lampen. Ondanks dat je met de afstandsbediening maar 3 kleuren kunt selecteren kun je met de hub (en Google home en/of home assistant) een heel stuk meer.

Voor foto's/films even een DM.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 26 januari 2022 15:47

Hi tim dank voor je reactie

Ik zou daar graag meer van zien want hoe je het ook bekijkt zigbee is ofline met alle positieve implicaties van dien …

Door Tweakers user Snuffel, woensdag 26 januari 2022 17:41

Ik heb alle lampen die je beschrijft gehad in diverse vormen en maten, en er springt er maar een met kop en schouders boven alles uit: Philips Hue.

Nadeel van Tuya gebaseerde lampen: ze werken via WiFi, je netwerk zit met een aantal lampen zo maar vol.
Verder willen ze nog wel eens blijven branden nadat je ze hebt uitgezet, soort van lekspannning oid dat blijft lopen.
Meerdere lampen die in dezelfde groep zitten hebben niet allemaal dezelfde kleur temp/intensiteit en kleurbereik/helderheid is niet te vergelijken met Philips. Geldt ook voor de Ikea lampen overigens.
Ikea lampen toevoegen is gewoon k met p, wie dat protocol heeft bedacht.....
Verder is de Ikea hub niet stabiel, na updates wil deze nogal eens niet terug online komen (meerdere hubs gehad).

Door Tweakers user i-chat, woensdag 26 januari 2022 23:29

Snuffel dank voor je reactie dat stuk over wifi is inderdaad een punt van aandacht voor mij is het echter niet een heel groot probleem omdat ik hier een beetje met banden kan spelen ik gebruik voor smarttoepassingen een eigen netwerk en radio

Als je het hebt over licht dan hebbik met de verschillende tuya meuk juist vrij goede ervaringen
De bollen zijn dirtcheap en de helderheid is vrij egaal en het witspectrum is op vooral tov oudere phillips ambiance bollen een stuk beter

Ik weet dat er nieuwe zijn en die heb ik ook gelinked in mn post maar mijn phillips ervaring is nog met de 800lm versie

Over rgb als je daar op doelt kan ik kort zijn
Die is bij tuya gewoon ruk de kleuren zijn onbetrouwbaar en de helderheid gewoon van het niveau kinderspeelgoed Maar ik gebruik dan ok alleen witspectrum bollen behalve in de badkamer maar dat was oprecht een grap

Dat probleem met het blijven branden van bollen heb ik trouwens juist het erg met hue en ikea gehad Nu meer met deze tuya lijkt het minder/niet
Wat ik vooral k* vond was dat een klacht bij support voor deze bollen niet tot garantie leidde en je dus met een bizar duur nachtlampje zit waar ik me heel zorgen maak over levensduur en doorbranden
Je opmerkingen over Ikea heb ik eerder gehoord en blijven een reden voor twijfel
Feit voor mij is dat prestaties voor nu niet overtuigend in het voordeel van hue uitvielen
Maar wifi op grote schaal is zoals je zegt een ding

Ik zou graag meer experimenteren, het voordeel van wifi is deels wel dat de wegpleurfactor beter is tegen bijvoorbeeld zigbee omdat je geen bridge hoeft in te zetten en ik genoeg oude fifi hardware heb voor een dekkend iot netwerk

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 januari 2022 23:44]


Door Tweakers user Jacko01, donderdag 27 januari 2022 10:19

Wat is mis in je verhaal, is dat je ook Ikea lampen aan de HUE bridge kan koppelen.
Dit heb ik gedaan, op plekken waar ik voldoende heb aan de "goedkope" ikea lampen (bv 12 Ikea GU10 in de overkapping) en de ,inderdaad dure, Philips lampen in de woonkamer.

Ook heb ik Philips lampen in de slaapkamers van de kinderen, had eerst de Ikea lampen maar deze zijn minder goed dimbaar dan de Philips lampen. Lampen worden nl. gebruikt als nachtlampje.


Verder ben ik benieuwd naar je vervolg hoofdstukken, leest lekker weg.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 27 januari 2022 10:46

Jacko01 schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 10:19:
Wat is mis in je verhaal, is dat je ook Ikea lampen aan de HUE bridge kan koppelen.
Dit heb ik gedaan, op plekken waar ik voldoende heb aan de "goedkope" ikea lampen (bv 12 Ikea GU10 in de overkapping) en de ,inderdaad dure, Philips lampen in de woonkamer.
ik heb dat inderdaad ook geprobeert, maar of het nu lag aan achterhaalde firmware op mijn ikea lampen of aan iets anders, - wat ik ook probeerde de lampen wilde maar niet koppelen.
Ook heb ik Philips lampen in de slaapkamers van de kinderen, had eerst de Ikea lampen maar deze zijn minder goed dimbaar dan de Philips lampen. Lampen worden nl. gebruikt als nachtlampje.
dat herkende ik ook aan de de Philips lampen, ik was echt verbaasd hoeveel meer deze gedimd konden worden. - dat probleem is er ook met tuya, in geval je de RGB lampen gebruikt, kun je dan nog de kleur-modus gebruiken om bijvoorbeeld geel/oranje licht te maken al dan niet met een beetje meer wit. maar zodra je de lampen in. de witte modus zet is de minimale dim genoeg om een krantje bij te lezen :+
Verder ben ik benieuwd naar je vervolg hoofdstukken, leest lekker weg.
Dank je. Ik moet zeggen dat het aantal reacties misschien niet heel erg meevalt maar de inhoud ervan is zeker de moeite waard om door te gaan.

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 januari 2022 10:48]


Door Tweakers user Smuggler, donderdag 27 januari 2022 13:25

Ik wil daarbij best geloven dat deze bollen ook een stukje beter van kwaliteit zijn dan de anderen, maar ik vraag me oprecht af op er mensen zijn die de bollen al zo lang in gebruik hebben dat ze kunnen zeggen dat deze inderdaad zo'n 2x (als ik op de prijs af moet gaan) langer meegaan dan bijvoorbeeld bollen van Ikea.
Met meer dan 80 philips hue lampen kan ik daar wel iets over zeggen.
Ik gebruik al 3 jaar philips hue gu10 voor mijn aquarium en velen lopen in huis.
ook een aantal E27 lampen.

De lampen van Ikea, zijn allen al overleden. meestal binnen een jaar.
Ze werden wel gebruikt als lampen voor de hamster, dus ze brandden elke dag,
1 uur lang langzaam van uit naar aan.
10 uur aan.
1 uur langzaam van aan naar uit.

Dat vonden de lampjes van ikea niet zo zijn en zijn helaas dus ook overleden. 100% is dus binnen een jaar afgeschreven.

Hue daarini tegen doet het een stuk beter. Tot op heden zijn er 2 lampen aan het overlijden (ze doen het nogsteeds maar ze hebben ondertussen knipper momentjes).
Deze 2 lampen hangen samen met 16 andere GU10 lampen boven het aquarium.

Aantal branduren zal momenteel rond de 14.000 uur per lamp liggen momenteel.
Waarvan 12.000 maximum aan, en 2000 in 1 of andere dimstand.

Heb ook nog een aantal andere lampjen hier liggen, maar daar is nog niets stuk van gegaan, maar de aantallen daarvan zijn ook een stuk minder.

Door Tweakers user Anoniem: 511810, woensdag 2 februari 2022 09:50

Ik ben (ook) 2 jaar geleden ingestapt op het moment dat de Lidl met de Tuya spullen op de markt kwam. Heb nu (uit een totaal van zo'n 30 lampen) er drie kapot na een jaar of 2.
Interessanter is de bridge. Ik heb deze opzij gezet (want ik vind het idee van een verplichte cloud voor iets basaals als verlichting/alarm niet kunnen, als internet uitvalt of de leverancier de stekker eruit trekt is het donker..)
Anyway, gestart met conbee2 stick en zigbee2mqtt en dat werkt, alsjeover een bepaald aantal nodes heengaat, uiteindelijk zeer beroerd. Blijft vastlopen, op een gegeven moment moets de boel iedere dag gereset worden.
Uiteindelijk de Lidl/Tuya controller weer uit de kast gehaald en na wat googelen gevonden hoe deze te reflashen is naar een ópen'controller die compatibel is met o.m. HA.
Dit werkt feilloos.Heb op dit moment lampen/schakelaars van Ikea, Hue en Lidl en nog wat ander spulvan mii door elkaar via de zigbee controller van Lidl aan HA hangen en het werkt eigenlijk heel stabiel.
TIP: flash de Lidl zigbee controller --> support voor 100'en nodes en geen cloud, veel stabieler als conbee2

Door Tweakers user i-chat, woensdag 2 februari 2022 10:16

hi @nono_einstein, ik wist eerlijk gezegd niet dat die lidl lampen anders waren dan die van action,
zoals jij het nu stelt heeft tuya naast de wifi lampen (oa: LSC) dus ook Zigbee lampen met een zigbee bridge.

vervolgens zeg je dat je een bridge hebt gevonden die te flashen is naar open software waarbij je met wat stabielere hardware te maken krijgt dan bijvoorbeeld bij een cornbee usb-stickje.
een vergelijkbaar idee had ik destijds toen Phillips zijn bridge V1 suppor stopzette en ik innitieel van plan was om ze allemaal op te kopen via tweakers / marktplaats.

Phillips had dan wel alle cloud diensten gestaakt waaronder ook ondersteuning voor bijvoorbeeld google home of apple homekit, maar de lokale (lan) api was nog gewoon beschikbaar waardoor je middels HASS of Domoticz gewoon je spul weer kon automatiseren. mijn idee was dat iedereen zijn verouderde v1 bridge wel voor een stuiver zou willen verkopen (in plaats van in de container te gooien). - reden dat ik dat niet gedaan heb was omdat ik destijds nog bezig was om van mijn ex af te komen en ik het eigenlijk niet kon betalen ... heb daar altijd spijt van gehad.

Om heel eerlijk te zijn lijkt me je plan best een goede, ware het niet dat ik een beetje huiverig ben om zelf controllers te gaan flashen etc. - maar het lijkt me wel echt een heel vet idee om over na te denken. bovendien is 50 voor 3 bollen + controller wel echt een aardige deal, bovendien zijn er ook wel andere hele leuke gadgets te vinden zoals radiatorkranen voor maar 30 pst. - dat die geen 10+ jaar zullen meegaan neem ik nog wel aan, maar het is op zijn minst een idioot goedkope manier om in te stappen, te proberen en dan later stap voor stap te upgraden naar de wat duurzamere merken en methodes.

[Reactie gewijzigd op woensdag 2 februari 2022 10:25]


Reageren is niet meer mogelijk